Korišćenje kolačića na Kliker.rs

Cilj „Politike kolačića“ je da Vam obezbedi informacije vezane za karakteristike i svrhu postojanja kolačića, kao i način na koji možete da ih ograničite dok pretražujete internet stranicu, ukoliko to želite. 
Molimo da pročitate i naše pravno obaveštenje. 

Šta je kolačić? 


Kolačić je informacija, u formi tekstualnog fajla, koju internet stranica koju ste posetili pohranjuje na Vaš uređaj (računar ili mobilni telefon). Njihova uloga je da omogući internet stranici da funkcioniše ili da funkcioniše znatno efikasnije, ali i da vlasnicima internet stranice obezbedi informacije. Ono što je najvažnije, kolačići omogućavaju identifikaciju Vašeg uređaja. 

Upotreba kolačića 


Kliker.rs koristi kolačiće iz nekoliko razloga. 
Generalno, postoje dve osnovne vrste kolačića: 
1) Funkcionalni kolačići - odgovaraju na tehničke zahteve i neophodni su za efikasnu i sigurnu konekciju na internet stranicu. 
2) Performansni kolačići - ovi kolačići poboljšavaju pretraživanje, čineći ga jednostavnijim, bržim i pogodnijim za korisnika, tako što beleže Vaše preferencije. Pored navedenog, koriste se i za statističke potrebe. Kolačići mogu da imaju različit izvor, funkciju i dužinu trajanja: Kolačići prvog lica Kolačići prvog lica se odnose se na kolačiće koje plasira Kliker kada posećujete našu internet stranicu i može biti „pročitana“ od strane Kliker.rs stranice. Kolačići trećeg lica Kolačići trećeg lica se odnose se na kolačiće koje na Vaš uređaj plasira treća strana (druga web mesta) koja se nalaze na internet stranici koju pretražujete, na primer društvene mreže.

Performansni kolačići 


Plasiraju se od strane internet stranice, u svrhu prikupljanja statističkih, društvenih i komercijalnih potreba, ili da bi se napravio generalni profil korisnika. Ovi kolačići mogu biti direkni ili indirektni. Kolačići koji se koriste u statističke svrhe sakupljaju informacije o internet stranicama koje ste posetili i lokaciju kompjutera (npr. Google Analytics) Kolačići koji se koriste u društvene svrhe dozvoljavaju korisniku da deli sadržaj internet stranice koje je posetio na društvenim mrežama (poput Facebook-a, Instagrama-a, i drugih). 

Funkcionalni kolačići 


Omogućavaju internet stranici da funkcioniše, tu spadaju, na primer, kolačići za potrebe registracije ili prijavljivanja korisnika i izbora željenog jezika, ili da obezbede izvršenje usluge, koju je korisnik izričito zahtevao. Funkcionalni kolačići su direktni kolačići. 

Trajni kolačići (sačuvani kolačići)

 

Trajni ili sačuvani kolačići ostaju na Vašem računaru ili mobilnom uređaju do unapred određenog datuma ili dok ih ne obrišete sa Vašeg uređaja. Kolačići sesije (privremeni kolačići) Kolačići sesije pojednostavljuju akcije prilikom pretraživanja i oni se uklanjaju sa uređaja koji koristite čim ugasite Vaš internet pretraživač koji ste koristili za pregled internet stranice. Ovi kolačići su uglavnom funkcionalni.

Koji kolačići su u primeni na Kliker.rs?


Kliker.rs stalno traži načine da unapredi svoju internet stranicu i usluge koje Vam nudi. Kliker.rs koristi kolačiće koji će poboljšati način upotrebe i funkcionalnost naše internet stranice, ali i koji će nam pomoći da bolje razumemo način na koji Vi koristite našu stranicu.

Funkcionalni kolačići


Kliker.rs koristi ove kolačiće, koji su neophodni za funkcionisanje internet stranice, a čime ne dolazi do identifikacije korisnika. Funkcionalni kolačići se koriste kako bi naša internet stranica obezbedila bolje korisničko iskustvo i omogućila Vam personalizovano internet iskustvo. Dalje u tekstu možete pronaći pregled i više informacija koje se tiču funkcionalnih kolačića koje plasiramo. 

Performansni kolačići 


Kliker.rs koristi performansne kolačiće da bi prikupio informacije o načinu na koji koristite internet stranicu, sa ciljem da poboljša sadržaj i jednostavnost upotrebe stranice. Kolačići društvenih mreža dozvoljavaju Vam da delite sadržaj naše stranice, kao i Vaše mišljenje, na primer funkcije „Share“ i „Like“ društvenih mreža Facebook, Twitter, LinkedIn, Instragram, i drugih. Postojanjem ovih funkcija na stranici, društvene mreže mogu da Vas identifikuju, čak i ako ne kliknete na te funkcije. To je moguće, jer neki kolačići dozvoljavaju društvenim mrežama da prate Vaše pretraživanje naše internet stranice, ukoliko ste u tom trenutku aktivni (ulogovani) na društvenim mrežama. Mi ne možemo da kontrolišemo procese koje društvene mreže koriste da bi prikupljali informacije o Vašem pretraživanju naše stranice. Molimo Vas da proverite relevatne politike društvenih mreža o zaštiti podataka o ličnosti. To Vam obezbeđuje određene mogućnosti poverljivosti u odnosu na društvene mreže, pogotovo ukoliko konfigurišete Vaš nalog u skladu sa svakom društvenom mrežom. Vremenski interval trajanja kolačića treće strane, kao što su kolačići društvenih mreža, može biti izmenjen bilo kad, sve dok Kliker ne primi informaciju. Jednom kada se to desi, promene trajanja će biti naznačeno u okviru ove Politike.

Konfiguracija parametara Vašeg pretraživača


Svi internet pretraživači omogućavaju ograničavanje uticaja kolačića, kao i njihovu deaktivaciju. Način na koji se to radi zavisi od tipa internet pretraživača koji koristite. Takođe, možete da koristite Vaš internet pretraživač da vidite koji su kolačići prisutni na Vašem kompjuteru i da izbrišete svaki pojedinačno, odnosno sve odjednom. Ispod se nalaze instrukcije kako da blokirate i/ili izbrišete kolačiće, za najčešće korištene pretraživače: Internet Explorer Chrome Firefox Safari Edge Ukoliko ste blokirali neke ili sve kolačiće, postoji mogućnost da internet stranica više neće ispravno funkcionisati ili da nećete imati pristup određenim delovima stanice, za šta mi nećemo biti odgovorni. 

Izmena politike kolačića


Zadržavamo pravo bilo koje izmene u Politici kolačića, naročito izmene vezane za zakonske zahteve.